Проджект Менеджер: Хто Це, Обов’язки Та Як Ним Стати

В не-IT існує думка, що професія Project Manager нескладна й доступна всім. Часто фахівці з суміжних сфер, які лідер керування it мають досвід управління проєктами, починають претендувати на подібні ролі в ІТ. Але схожість з іншими керівниками проєктів полягає лише в менеджерських компетенціях. Заробітна плата проджект менеджера залежить від досвіду роботи, обсягу, складності та бюджету проектів.

Читайте Також: Вступ У Кнеу 2024: Довідка Для Абітурієнта

  • Це головне вміння, на якому ґрунтується вся робота РМ.
  • З появою гнучких методологій розробки та управління проєктами (Agile, Scrum) класичний проєктний менеджмент зазнає змін.
  • Тому більшість новачків намагаються вивчати програмування до того, як прийти в проєктний менеджмент.
  • Зважаючи на важливість формування «dream team» для закриття бізнес-цілей компанії, подібні питання доволі часті на співбесідах.

Завдяки згуртованій команді, яку вдалося побудувати, усі проблеми вирішувалися. В цей проєкт треба було вкласти трохи більше часу й сил, постійно підбадьорювати колег, бо в такому режимі, коли йдуть постійні зміни, працювати складно. Пізніше у нас були й інші проєкти з цим клієнтом, та вони були простішими.

Як стати проджект-менеджером в IT

Що Повинен Знати Та Вміти Project Manager: Необхідні Exhausting Abilities

Усе решта — Jira, управління ризиками, складання графіків, чартів тощо — другорядне. «Getting issues done» (робити так, щоб справи були виконані) — як на мене, це найяскравіший та найстисліший опис обов’язків РМ’а. Перелік завдань дуже великий, та проєктний менеджер може сам визначати, що робити, що делегувати, чого навчити команду, а що вивчити додатково самому. Project Manager має не просто ставити завдання команді та вказувати дедлайн, але й допомагати, підтримувати, мотивувати, а деколи і відстоювати інтереси виконавця перед замовником. За такої влади менеджер або посилює комфорт команди, або зменшуєте дискомфорт. Наприклад, за гарні результати РМ винагороджує команду, відповідно, команда діє ефективніше.

Навчання На Курсі Project Supervisor Онлайн

Якщо я писав якусь команду в консолі, то знав, що програма виконає певну операцію (чи в крайньому разі не виконає). Та коли робиш щось як менеджер, ніколи не можеш бути до кінця певним у наслідках своїх дій. Відповідно важливо мати досвід того, як ти пережив ту чи іншу ситуацію, щоб знати шляхи її вирішення, найкращі практики.

У Які Професії Та Напрями Може Переходити Проджект-менеджер

Все це вплине на бачення вас як ефективного проджект менеджера. Завжди починайте обговорення вирішення будь-якого завдання з можливих ризиків та шляхів їх зниження. Будь-який попередній аналіз все одно не може врахувати всі ризикові обставини, які можуть виникнути в міру просування проекту до завершення. Ми живемо в непередбачуваному світі, де може статися що завгодно.

Дотримуйтесь рекомендацій нижче, зберігайте впевненість у собі та вірте в успіх проекту. Ініціація проєкту — це критично важливий етап в управлінні IT-проєктами, який задає основу для всіх наступних робіт. Правильно проведена ініціація забезпечує чітке розуміння цілей проєкту, визначає його рамки і створює основу для успішного планування та реалізації. Проджект-менеджер може не вміти водити авто, не ладнати із «навороченою» кавомашиною в офісі, але є основні завдання, які він повинен вміти виконувати під час ініціації проєкту. Цим питанням інтерв’юер переіряє хід ваших думок. Тут слід описати перші важливі кроки PM-а для забезпечення успіху проєкту.

Однак йому потрібен мінімальний рівень знань про технології та процеси, які відбуваються в компанії. РМ має розуміти, що таке фронтенд та бекенд, які інструменти використовує команда і для чого саме вони необхідні. Ці знання також знадобляться в ході обговорення проєктів та планування подальшого процесу розробки.

РМ має читати багато фахової літератури, проходити курси, бувати на конференціях, спілкуватися з іншими людьми з цієї сфери. Менеджмент — це дисципліна, в якій немає правильних відповідей. Мені, як колишньому технарю, спочатку було складно з цим погодитись.

Як стати проджект-менеджером в IT

Насправді — це дві окремих професії, що потребують різних знань та навичок. Лідер-слуга (Servant Leader) — такий тип лідерства прийшов до нас з Agile. Всі чули вислів «Carry meals and water» — це означає, що лідер зобов’язаний забезпечити людей всім необхідним для їх росту, розвитку та ефективної праці.

Реєструйтеся на курс, отримуйте цінні знання у супроводі найкращих наставників та ставайте профі з управління проектами всього за 2 місяці. Давайте ще раз пройдемося з усіх аспектів викладеного матеріалу і виділимо ключові навички менеджера проектів, які роблять його лідером. Застосовуйте ці рекомендації для досягнення вершин у сучасній професії Project Manager в IT.

Як стати проджект-менеджером в IT

Існує багато варіантів розпочати кар’єру в проджект менеджменті, але для них усіх необхідна початкова база. Здобути її можна завдяки книгам чи навчальним відео, але ми радимо обрати онлайн курси, які допоможуть за стислий час отримати потрібні знання. Наприклад, таким є курс project supervisor на порталі WIZECLUB. Процес управління проектами часто здійснюють за допомогою Agile.

Окрім того, інтерфейс сервісу був японською мовою, коли ми виправляли помилки у текстах, це було схоже на складну гру із пошуку слів. Свій план на день я готую ввечері та коригую його зранку. Мої клієнти в Штатах, вночі від них надходять листи, тож зранку можуть з’явитися нові невідкладні справи. Після завершення курсу Ви будете готові до ефективного ведення IT-проєктів різного масштабу. Обираючи професію PM, ви вже претендуєте на керівну посаду.

Припустимо, що вашого рівня англійської достатньо. Подивіться, які розділи там є, і вже далі в них заглиблюйтеся з інших джерел. Я не рекомендую цю книжку новачкам, вона містить багато сухої та нецікавої теорії. Проте варто подивитися, які areas проєктного менеджменту загалом існують, і вже далі читати про них в інших джерелах.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.